Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

La Refesta del Camí Ignasià farà bullir de cultura popular i tradicional el Centre Històric i el Pont Vell durant més de sis hores

05/07/2022

Es farà el 23 de juliol, a partir de les set de la tarda, quan arrencaran les cercaviles. Hi haurà mostres de cultura popular i tradicional de les entitats manresanes, molta música, foc, làsers, circ, gegants, castells, danses i un gran concert final amb Roba Estesa i Strombers.

El setembre del 1622 es van celebrar a Manresa les festes de canonització de Sant Ignasi, unes festes especialment lluïdes que es van desenvolupar per l’actual Centre Històric i que parlaven de la importància per a Manresa de la figura del sant per a la projecció de la ciutat. 400 anys més tard, i en plena celebració dels 500 anys de l’estada d’Ignasi de Loiola a Manresa, la Refesta del Camí Ignasià recupera l’esperit d’aquella gran celebració, amb un esdeveniment itinerant i ininterromput que, a partir de les set de la tarda i fins a la matinada, omplirà el Centre Històric i la zona al voltant del Pont Vell amb música, cultura popular i tradicional, pirotècnia, llum, circ i foc, en un esdeveniment adaptat al segle XXI que finalitzarà amb un gran concert festiu d’estiu, amb els grups Roba Estesa i Strombers, que actuaran en un escenari especial ubicat al Passeig del Riu, sota la Seu de Manresa, on també hi haurà servei de barra i restauració.

 

La Refesta neix amb la voluntat de projectar el Camí Ignasià com a aposta de turisme sostenible pel territori català i d'esdevenir una festivitat d'àmbit nacional construïda des d'una visió popular, contemporània i arrelada al patrimoni ignasià de Manresa com a final del camí. Representa també l’esdeveniment popular central de la programació de Manresa 2022, motiu pel qual compta amb la participació de més de 200 persones vinculades a les entitats de cultura popular de Manresa: l’Agrupació Cultural del Bages, el Casal Cultural de Dansaires Manresans, la Colla Castellera Tirallongues, els Geganters de Manresa, el Grup de Dansa Cor de Catalunya, La Crica i Xàldiga. També hi col·labora activament el Forn de Cabrianes.

 

Representants de totes les entitats han pres part aquest migdia en la presentació de la Refesta, que s’ha fet al Pont Vell, un dels escenaris de la proposta. Ha estat encapçalada per l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i pel regidor de Turisme i Projecció de Ciutat, Joan Calmet Piqué. També hi ha pres part la regidora de Cultura i Festes, Anna Crespo Obiols.

 

L’alcalde ha destacat que totes les entitats de Manresa de cultura popular i tradicional s’han volgut sumar a la Refesta —un fet “importantíssim”, ha dit— i els ha fet un agraïment especial per la seva dedicació i participació. En la mateixa línia, el regidor de Turisme ha fet èmfasi en la transversalitat de Manresa 2022, un projecte participatiu, obert a tota la ciutat, que també ha sabut trobar l’esdeveniment ideal per a les entitats de la ciutat.

 

 

Un espectacle inèdit i itinerant

 

Tal com ha explicat el regidor Joan Calmet, la Refesta s’iniciarà a la Plana de l’Om i a la plaça dels Drets amb unes trabucades. Des d’aquestes dues places, sortiran dues cercaviles amb l’Àliga, els Gegants, la Víbria, el Drac, la Mulassa, els tabalers i els tabalons, que es trobaran a la plaça Major, on tot seguit tindrà lloc l’espectacle ‘Transformacions’. Es tracta d’un muntatge de dansa inèdit, creat expressament per a l’ocasió, que per primera vegada ha unit tots els esbarts de la ciutat en una creació conjunta.

 

A continuació, la cercavila pujarà fins al Parc de la Seu, on tindran lloc les ‘Ballades de Sant Ignasi’. El públic podrà veure l’estrena del ball i la música de la Mulassa, un element del bestiari de foc que fins ara no n’havia tingut. La figura ja estava referenciada en les festes de 1622. També al Parc de la Seu es podrà veure una exhibició de castells.

 

Tot seguit, la cercavila marxarà cap a la plaça de Sant Ignasi, on una demostració de foc de diables i diablons guiarà la comitiva fins a la capella de Sant Marc, a tocar del Pont Vell, on tindrà lloc l’espectacle ‘El circ de l’home del sac’, una proposta d’equilibris, malabars, teles, trapezi i música creat en exclusiva per La Crica i que es desenvoluparà entre els arcs del pont i un escenari ubicat a la llosa del riu Cardener.

 

A continuació, es podrà veure ‘Camí de llum i de foc’, que suposa l’estrena d’una espectacular creació audiovisual pensada exclusivament per al Pont Vell i el seu entorn, formada per llum, mapping i làsers, a càrrec de Gerard 3D i Discmusic, i amb música creada expressament per Carles Cases. L’espectacle es clourà amb un piromusical realitzat amb pirotècnia digital (sincronitzat per ordinador) a càrrec de Pirotècnia Peñarroja.

 

La Refesta s’acabarà amb un gran concert festiu, protagonitzat per Roba Estesa i Strombers, que es farà en un escenari que també s’estrena per a l’ocasió: el Passeig del Riu.

 

 

*Podeu trobar més detalls de la Refesta del Camí Ignasià en el dossier de premsa


 


Un programa d’actes transversal amb més de 100 activitats

 

La Refesta del Camí Ignasià forma part de Manresa 2022, un projecte que conté més de 40 accions i 100 activitats distribuïdes en set eixos temàtics: Espiritualitat i Pensament; De Manresa al Món; Educació; Cultura i Art; Música i Festa; Joventut, i Esport. Destaca el fòrum internacional de debat interreligiós —que abordarà el canvi climàtic des de la mirada jove— i les accions que enforteixen la connexió entre el País Basc i Catalunya, inici i final del Camí Ignasià. També les actuacions culturals i musicals, amb Love of Lesbian, la cantant israeliana Noa, l’Orfeón Donostiarra, l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu, Sílvia Pérez Cruz, Carles Cases, Manel Camp o Jordi Savall, entre molts altres. El programa sencer es pot descobrir a manresa2022.cat.

 

L’organització està liderada per l’Ajuntament de Manresa i l’Oficina Tècnica de Manresa 2022, que compten amb un bon nombre d’institucions, organismes, entitats, associacions i persones a títol individual que s’han implicat en el projecte, en especial la Fundació La Caixa, essent el patrocinador principal, i AUSA, Constructora del Cardoner, Denso i la corredoria d’assegurances Pujol com a patrocinadors globals del projecte.

 

 

De Manresa al món

 

Manresa 2022 commemora els 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a Manresa, de camí en el seu pelegrinatge cap a Jerusalem. Ignasi va estar-se prop d’un any a la ciutat, s’hi va inspirar per a escriure els ‘Exercicis Espirituals’ i hi va tenir una experiència reveladora, que va marcar la seva vida i el va dur a fundar la Companyia de Jesús. Per això, Manresa és considerada ciutat bressol de l’orde jesuïta. Tant és així que molts centres jesuïtes arreu del món duen el nom de Manresa. La commemoració —de relleu mundial— permet reivindicar i potenciar el llegat patrimonial de Manresa i consolidar el seu paper com a final del Camí Ignasià.

Espai Jove Joan Amades - Carrer Sant Blai, núm. 14 - 08242 Manresa - +34 93 877 13 60 - manresajove@ajmanresa.cat