Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

L'Ajuntament de Manresa impulsa una aula intensiva per ensenyar el català a persones joves nouvingudes a la ciutat

07/03/2023

Organitzada per les regidories de Joventut i Ensenyament, aquesta proposta es desenvoluparà fins a finals del curs 2022-23, amb l’objectiu d’aconseguir millorar l’ús de la llengua catalana i ajudar a avançar en les seves trajectòries vitals, formatives i professionals dels joves.

 

El mes passat va arrencar a Manresa una aula intensiva per ensenyar la llegua catalana, un espai adreçat a persones joves nouvingudes d’entre 16 i 19 anys. L’aula intensiva s’imparteix a l’Oficina Jove del Bages, al carrer Sant Blai, 14, de dilluns a divendres de 10 a 13 h, fins al final del curs escolar 2022-23. Les inscripcions es recullen a la mateixa ’Oficina Jove del Bages.

 

Aquest migdia, el regidor d’Ensenyament i Universitats, Josep Gili Prat, i la regidora d’Infància, Joventut i Persones Grans, Rosa Maria Ortega Juncosa, han saludat aquest migdia els i les joves alumnes i han subratllat la “importància d’aquesta proposta intensiva d’ensenyament” per a joves que fa molt poc que són a la ciutat, procedents de països diferents (sobretot de l’Àfrica), que desconeixen totalment l’idioma i la ciutat, molts dels quals sense cap xarxa d’amistats i que encara no s’han pogut integrar als estudis reglats.

    

Aquest servei és prestat per dues integradores socials que dinamitzen el recurs. La metodologia utilitzada en l’aprenentatge i l’ús de la llengua catalana es proposa que sigui molt dinàmica, a través de jocs i activitats pràctiques que permetin al jove desenvolupar la seva competència lingüística, al mateix temps, que s’afavoreix la creació de xarxa entre iguals. Pretén ser un espai que també inclogui l’ús de les noves tecnologies, per tal que cada jove pugui dur a terme activitats adaptades al seu nivell, a partir de la utilització de plataformes informàtiques. Aquest recurs també té en compte el coneixement de l’entorn a través de visites que permetin a la persona jove conèixer la ciutat i els seus serveis, al mateix temps que posa en pràctica el català.

L’aula intensiva ha d’ajudar als joves a esdevenir, de manera progressiva, autònoms, per tal de poder avançar amb les seves trajectòries vitals, formatives i professionals. L’acció, per tant, s’emmarca també en la línia de treball de reducció de l’abandonament escolar prematur, com un recurs que faciliti el retorn dels joves al sistema educatiu.

Aquesta actuació estarà cofinançada per la regidoria de Joventut i la regidoria d’Ensenyament, atès que aquesta última disposa d’una dotació extraordinària dins el marc del Pla Educatiu d’Entorn de Manresa (PEEM), un programa que integra una dotació econòmica per desenvolupar el Pla de Millora d’Oportunitats Educatives (PMOE-PROA+).

El Pla de Millora d’Oportunitats Educatives té com a objectiu afavorir l’èxit educatiu en totes les dimensions (personal, acadèmica, social i laboral); potenciar l’educació en valors, el compromís cívic i el treball per la convivència i la cohesió social; fomentar la millora de la presència i l’ús social de la llengua catalana com a llengua compartida i de cohesió en un marc de respecte i valoració de la diversitat lingüística;  i potenciar el treball i l’aprenentatge en xarxa de tots els agents educatius que operen en el territori per oferir una resposta global, integral i més eficaç als reptes educatius de la nostra societat.

Per a més informació i inscripcions sobre el recurs de l’aula intensiva de català per a joves, les persones interessades es poden adreçar presencialment a l’Oficina Jove del Bages-Espai Jove Joan Amades, situada al carrer Sant Blai número 14, de Manresa. També poden trucar al 938 771 360, o contactar a través de l’adreça de correu electrònic: bages@oficinajove.cat

(*) Peu de foto: El regidor Josep Gili i la regidora Rosa M. Ortega han visitat aquest migdia l’alumnat de l’aula intensiva de català a l’Espai Jove Joan Amades.

Espai Jove Joan Amades - Carrer Sant Blai, núm. 14 - 08242 Manresa - +34 93 877 13 60 - manresajove@ajmanresa.cat