Aquest web utilitza galetes (cookies) per a oferir una millor experiència de navegació. Si continua navegant pel web, considerem que accepta la seva utilització. [ Acceptar ]

L'Espai Jove Joan Amades - Oficina Jove del Bages acull l'exposició «365°. Un viatge per 365 carrers del món»

31/01/2021

La mostra proposa un recorregut per 365 dates històriques que han marcat la vida de 365 ciutats de 75 països del món. Es pot visitar fins al 26 de febrer.

L'Espai Jove Joan Amades – Oficina Jove del Bages acull a partir d'avui i fins al 26 de febrer l'exposició «365°. Un viatge per 365 carrers del món". La mostra proposa un viatge pel temps i l'espai, un recorregut per 365 dates històriques que han marcat la vida d'una comunitat, dates prou importants per a dedicar-los un carrer.


La proposta expositiva mostra la connexió entre 365 ciutats de 75 països i en 25 idiomes que un equip de treballadors i treballadores juvenils s'ha dedicat a capturar durant deu anys per promoure la ciutadania europea, la interculturalitat, el plurilingüisme, la creativitat i les experiències internacionals.


L'any 2010 i en una reunió internacional de treballadors juvenils a Targu Jiu (Romania) van observar que molts dels noms dels carrers eren dates. De seguida es van preguntar a què responien aquelles dates i es van proposar un repte, aconseguir localitzar carrers amb els noms dels 365 dies de l'any, tot recollint la seva història.


Esforç col·lectiu d'un centenar de persones i institucions d'arreu del món


Centenars de persones i institucions han col·laborat a tot el món per crear aquesta exposició: associacions, municipis, regions, ambaixades o simplement persones motivades, fins i tot un parell de joves francesos, es van recórrer 16 països amb Interrail amb aquest objectiu. Un esforç col·lectiu que ha permès proporcionar una visió original i diversa sobre la geopolítica d'ahir i d'avui. La Víbria Intercultural (associació dedicada a la mobilitat internacional per a joves) també va estar involucrada en aquesta recerca de la mà del seu coordinador Carles Cunill, que es va recórrer els carrers de Geòrgia, Letònia, Itàlia i Catalunya a la cerca de plaques amb dates.


Entre les moltes anècdotes del projecte, Fabrice Le FLoch, un dels seus impulsors en destaca la vegada que preguntant per la història d'una data en un municipi de Polònia, els encarregats de l'arxiu van descobrir astorats que la placa era errònia, l'esdeveniment en qüestió havia passat uns dies abans de la data que donava nom al carrer, fins llavors ningú se n'havia adonat. O la vegada que en un poblet del Vall d'Aosta a Itàlia, el Google Maps marcava una localització equivocada, van preguntar a uns vianants pel carrer, aquests van decidir preguntar a l'alcalde que amablement els va acompanyar a la policia, que no podent resoldre el misteri van anar a cercar a l'habitant més vell del poble a l'estanc, que va proposar anar a veure al perruquer que ho sabia tot, per descobrir que feia més de 50 anys que el carrer havia canviat de nom.


L'exposició 365° és una idea original d'Intercultura, una associació ubicada a la Bretanya Francesa i ha estat maquetada en el seu format actual per IFOA, una entitat de Reggio Emilia (Itàlia) dins el marc del projecte Gang Creatiff d'Erasmus+, del que també forma part La Víbria Intercultural, l'entitat que porta el servei d'assessorament en mobilitat internacional a l'Oficina Jove del Bages.

Aquest servei és gratuït i adreçat a totes les persones joves del Bages que tinguin interès a fer una estada en un altre país. El servei es duu a terme els dilluns de 16 a 19?h en format presencial a l'Oficina Jove del Bages C/ Sant Blai, 14, o bé en format virtual. Per tal de contactar-hi podeu escriure a mobilitatbages@oficinajove.cat , enviar un Whatsapp al 676664142 o trucar al 93 877 13 60.


Per més informació del projecte de l'exposició podeu consultar a: https://365cards.travel.blog/

Espai Jove Joan Amades - Carrer Sant Blai, núm. 14 - 08242 Manresa - +34 93 877 13 60 - manresajove@ajmanresa.cat